Erinomaiset jalkapallovalmentajat

Lähettänyt

Jalkapallo on paljon muuta, kuin vain pallon potkimista kentällä. Jalkapallo edustaa yhteisöjä, se tuo ihmisiä yhteen ja kerää miljoonia katsojia ympäri maailmaa. Jalkapallo ei ole vain yhden kulttuurin harrastus, vaan se yhdistää urheilufaneja vuodesta toiseen joka päivä.

Jalkapallo ei ole häviämässä mihinkään, vaan se pysyy vahvasti yhtenä maailman suosituimmista harrastuksista. Sitä voidaan pelata, kunhan löytyy pallo ja sitä on helppo seurata. Jalkapallopelaajia seurataan sosiaalisessa mediassa, heitä seuraavat paparazzit ja fanikanta vain kasvaa.

Jalkapallovalmentajat ovat kuitenkin usein menestyneen urheilujoukkueen takana. Vaikka joukkueessa olisikin huippupelaajia, niin heitäkin pitää luotsata. Pelaajat eivät aina pelaa yhteen hiileen ja tällöin valmentajan rooli on niin merkittävä, että se saattaa olla se syy siihen, miksi joukkue menestyy tai ei menesty.

Huippuvalmentajia löytyy eri niin ruohonjuuritasolta, kuin myös korkeammistakin liigoista. Valmentajasta tekee erinomaisen sen, miten hän hallitsee joukkuetta, kommunikoi pelaajiensa kanssa ja onnistuu rakentamaan sellaisen joukkueen, sekä pelin, joka menestyy tilanteessa kuin tilanteessa.

Joskus jalkapallovalmentajastakin tulee julkkis, juuri menestyksensä ansiosta. Suomessa tunnetaan varmasti kaikki menestyneet jääkiekkovalmentajat, mutta maailman tasolla huippuvalmentajat keräävät faneja lähes yhtä nopeasti, kuin tähtipelaajatkin.

Menestyneet jalkapallovalmentajat tulevat usein niistä maista, jotka näkyvät menestyneimpien maiden joukossa. Näitä ovat esimerkiksi Brasilia, Saksa ja Espanja. Heidän joukkueitansa seurataan ympäri maailmaa. Jalkapallossa hienoa on se, että kyse ei ole pelkästään maiden välisistä sarjoista, joita seurataan, vaan myös liigoja, joissa voi olla samasta maasta monta joukkuetta.

Myös Belgia on hieno jalkapallomaa. Sieltä tuleekin ensimmäinen huippuvalmentajamme tässä listassa: Roberto Martinez. Vaikka hän on alun perin espanjalainen, menestys on tullut Belgiassa. Hänen voittoprosenttinsa on ollut korkea ja on palvellut useissa joukkueissa voitokkaasti. Belgiasta siirrymme Saksaan, jossa seuraava valmentajamme löytyy.

Jupp Heynckes on oman alansa huippuja myös ja on palvellut esimerkiksi Bayern Munichissa ja Real Madridissa, todella suositussa joukkueessa, joissa keskivertosuoritus ei riitä. Hän on voittanut useita merkittäviä titteleitä joukkueillaan, kuten esimerkiksi UEFA Champions League-sarjassa.

Saksasta tulevat myös Joachim Löw ja Jürgen Klopp. Heitä on nähty useissa eurooppalaisissa joukkueissa ja tuovat menestyksen tullessaan. He ovat yksiä seuratuimpia jalkapallomaailman henkilöitä, täysin syystäkin. He eivät vielä kuitenkaan yllä täysin huippujen listalle.

Parhaista parhaimmat

Valitsemamme parhaat jalkapallovalmentajat eivät varmasti tule yllätyksenä kenellekään. He ovat nimittäin Pep Guardiola, Massimiliano Allegri ja Zinedine Zidane. Nämä kolme nimeä ovat jo muodostuneet legendaksi ja heidän tekemisiään seurataan tarkkaan.

Jokainen heidän lehdistötilaisuutensa on aina täynnä, heidän mielipiteitään arvostetaan ja myös samalla virheitä kritisoidaan ehkä rajummin, kuin monessa muussa tapauksessa. He ovat edustaneet parhaimmissa joukkueissa. Pep Guardiola on ollut valmentajana FC Barcelonassa, Bayern Munichissa ja tietysti, aina mainitsemisen arvoisessa Manchester Cityssä.

Massimiliano Allegri, Juventuksen tähti. Tilastojen mukaan voittaa noin joka toisen pelin, mikä on taannut hänen aikaisempienkin joukkueidensa menestyksen. Puhuttiin sitten AC Milanista tai Cagliarista, hänestä on paljon hyvää sanottavaa. Valmentajat tulevat hyvin monista eri lähtökohdista ja Zinedine Zidane on yksi hyvä esimerkki.

Hänen uransa on seurattu siitä asti, kun hän oli ammattilaisjalkapalloilija. Uransa lopettamisen jälkeen hän siirtyi valmentajan tehtäviin ja menestyi siinäkin lähes uskomattomin tuloksin. On hienoa nähdä, kuinka yhdestä maailman parhaimmasta jalkapallopelaajasta on tullut niin menestynyt valmentaja.

Tämä lista oli kuitenkin vain pintaraapaisu sille, ketkä ovat niitä erinomaisia jalkapallovalmentajia. Valmentajia on moneen lähtöön ja välillä on jopa yllättävää, millainen menestys voi yhden valmentajan kanssa tulla. Valmentajan työ ei ole myöskään sitä, että menestys tulee vain yhdestä kaudesta, vaan on usein monen vuoden tulos.