Euroopan parhaat jalkapalloseurat

Lähettänyt

Jalkapallo on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista tällä hetkellä. Jopa 3,5 miljardia ihmistä joko harrastaa itse tai seuraa jalkapalloa. Tämä pallopeli kehitettiin 1800-luvun loppupuolella Britteinsaarilla, eikä siis ihme, että se on hyvin suosittua juuri Euroopassa. Ammattimaisesti jalkapalloa pelataan jokaisella mantereella. Mutta mitkä joukkueet ovat parhaimpia juuri Euroopassa? Makukysymyshän tämä on myös, sillä joka ikisellä joukkueella on omat kannattajansa, jotka fanittavat sydänjuuriaan myöten juuri tätä lempijoukkuettansa.

Mutta jotain viitettä antavat eurooppalaisten joukkueiden keskinäiset ottelut, joita ratkotaan Mestarien liigassa. Tässä puhutaan muista kuin suomalaisista joukkueista, valitettavasti. Toki parhaiten ulkomailla menestynyt joukkue Suomesta on ylivoimaisesti HJK, joka on ollut Mestarien liigan karsintavaiheessa. Ehkä jonain päivänä vielä näemme tämän sinivalkoisen joukkueen taistelemassa muita eurooppalaisia jalkapalloseuroja vastaan, mutta sitä odotellessa katsotaan hieman mitä Mestarien liigaan nyt kuuluu.

Historia ja nykypäivä

Mestarien liiga on Euroopan jalkapalloliiton vuosittain järjestämä kilpailu eri Euroopan maiden sarjojen parhaimmille joukkueille. Mestarien liiga tunnettiin vuodesta 1955 vuoteen 1992 Euroopan Cup -nimisenä kilpailuna. Cup-muotoisen kilpailun ainainen riski oli varhainen putoaminen, ja tätä halusivat maanosan suurseurat välttävät. Siksi ja muistakin syistä päätettiin perustaa Mestarien liiga. Jos ajatellaan yleensäkin eurooppalaisten seurojen keskinäisiä pelejä, oli sitten Eurooppa Cup tai Mestarien liiga kyseessä, on menestynein ja eniten mestaruuksia kahminut joukkue Real Madrid Espanjasta 13 voitollaan. Seuraavana on italialainen Milan 7 voitolla, joten aika ylivoimaiselta Realin voittokulku tuntuu. Kolmantena listalla on englantilainen Liverpool, 6 voittoa. Useamman kuin yhden voiton joukkueita ovat myös muun muassa Bayern München, Barcelona, Ajax, Manchester United ja Juventus. Jos taas mietitään voittoja maittain, ensimmäisenä on Espanja, mutta seuraavana jo Englanti, sillä on nimittäin niin monta eri joukkuetta, jotka ovat Euroopan kilpailuihin osallistuneet. Seuraavina sitten tulevat Italia, Saksa ja Alankomaat, tuossa järjestyksessä. Yksi tapa ajatella seurojen paremmuutta on myös se kuinka arvokkaita ne rahallisesti ovat. Jos mennään tähän luokitteluun, on siinäkin ykkössijalla Real Madrid 3,224 miljardin euron arvollaan. Toisena on Manchester United, 3,207 miljardia euroa, ja kolmantena Bayern München, jonka arvo on 2,696 miljardi euroa. Jalkapallossa liikkuvat siis myös isot rahat!

Parhaiden maiden liigat

Parhaiden maiden liigat

Kiinnitetään katse seuraavaksi kolmen kovan jalkapallomaan omiin sarjoihin, mistä löytyvät tietysti sitten iso joukko Euroopan kovatasoisimpia seurojakin. Nämä ovat Englannin Valioliiga, Italian Serie A ja Espanjan Primera Divisióna eli tuttavallisemmin La Liga. Aloitetaan Englannista. Valioliiga eli englanniksi Premier League on korkein sarjataso Englannissa. Tämä sarja on rankattu UEFA:n sarjavertailussa ensimmäiselle sijalle useammin kuin kerran, tällä hetkellä se on toisena. Valioliigaan kuuluu yhteensä 20 jalkapalloseuraa, ja seurat ottelevat toisiaan vastaan kaksi kertaa joka kaudessa. Tämän kauden joukkueita on jo noteerattu paremmuusjärjestykseen, ja viisi ensimmäistä ovat Manchester City, Liverpool, Tottenham, Arsenal ja Manchester United, kaikki erinomaisen kovia jalkapalloseuroja. Mielenkiinnolla seuraammekin, mikä näistä vie lopullisen voiton! Entä Espanjan La Liga? Se on todellakin yksi Euroopan kovatasoisimmista sarjoista, ja se tarkoittaa, että jokainen sen seuroista on syytä ottaa tosissaan. La Liga on myös yksi vanhimmista sarjoista; sen ensimmäinen kausi pelattiin jo vuonna 1929. Nykyisin yksi sen menestyneimmistä seuroista myös kansainvälisesti on Real Madrid. Kaudella 2019-2020 La Ligassa pelaavat Real Madridin lisäksi muun muassa Barcelona, Valencia, Atlético Madrid, Sevilla ja Mallorca. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, katsotaan mitä seuroja pelaa Italian korkeimmalla sarjatasolla, eli Serie A:ssa. Italia on eräässä mielessä todellinen jalkapallomaiden kruunaamaton kuningas, sillä Italian mestaruudesta on pelattu jo huimat yli 120 vuotta, aina vuodesta 1898 lähtien! Seuraavalla kaudella Serie A:ssa pelaavat esimerkiksi Milan, tuo Mestarien liigan kova luu, sekä Juventus, Inter, Napoli, Roma ja Torino.

Tässä oli tietyllä lailla listattu Euroopan parhaimpia jalkapalloseuroja. Luonnollisesti tästä kaikesta voidaan keskustella, ja varmasti keskustellaankin kotisohvilla; jokaisella jalkapallon ystävällä on omat suosikkijoukkueensa, joita ei sovi arvostella. Mutta oli miten oli, nautitaan edelleenkin upeista jalkapallo-otteluista, joko paikan päällä tai penkkiurheilijoina!