Jalkapallo

JALKAPALLO – MAAILMAN PARAS HARRASTUS

Lähettänyt

John Lennon sanoi aikoinaan, että jalkapallo on suositumpi kuin jumala. Mutta jalkapallo ei ole pelkästään maailman suosituin urheilulaji vaan se on myös paras. Yhdysvallat ja Australia ovat luultavasti ainoat maailman maat, joissa jalkapallo ei ole yksi kolmesta suosituimmasta urheilulajista. Yhdysvalloissa asuvalle, jalkapallosta pitävälle australialaiselle tämä saattaa osoittautua melko ärsyttäväksi seikaksi vuosien mittaan.

Eräät urheilulajit ovat niin ylitsevuotavan monimutkaisia, että niiden ymmärtäminen voi vaatia vuosien kärsivällistä analyysia (tai asiantuntijan yhtä kärsivällistä selitystä). Voi esimerkiksi pitää NFL:stä, pesäpallosta ja kriketistä, mutta hyväksyä myös, että niiden ammattisanasto, nyanssit ja hyvin tekninen strategia ovat hieman raskaita ja voivat karkottaa tavallisen katsojan. Jopa NFL:n erotuomarit itse hämmentyvät joskus hieman.

Jalkapallo on suosituin urheilulaji
Jalkapallo on suosituin urheilulaji

Harrastukseni pyörivät aiemmin lähinnä tietokoneeni ympärillä, joten en saanut juuri raitista ilmaa tai tavannut muita ihmisiä harrastusteni parissa. Counter-Striken pelaaminen, kuulan pyöräyttäminen tai Twitterissä kiistely ovat hauskaa ajanvietettä, mutta jalkapallon ansiosta fyysinen kuntoni on parantunut, mikä heijastuu myös henkiseen jaksamiseeni. Jalkapallo on urheilulaji, jonka juonenpäästä voit saada kiinni katsottuasi sitä suunnilleen kaksi minuuttia. Kun on saanut selvän paitsiosäännöstä, siinä se suunnilleen on.

Urheilulajilla on perustavanlaatuisia ongelmia, jos auktoriteettien täytyy muuttaa joitain sääntöjen aspekteja ennen jokaista uutta kautta. NFL on tähän jatkuva syyllinen, joka äskettäin eliminoi hyvin epäsuositun tuck-nimisen sääntönsä samalla, kun se usein muuntaa fyysistä kontaktia koskevia sääntöjään (kenties välttääkseen lakijutun joku päivä). Rugby on vielä pahempi esimerkki. Sen jälkeen, kun jalkapalloon muodostettiin maalivahdin palautussääntö vuonna 1992, lajin sääntöihin ei ole tarvinnut tehdä mitään muutoksia, toisin kuin jotkut väittävät.

Kaikki lajit eivät kiinnosta kaikkia

Jos katsoo viimeiset viisi minuuttia mistä tahansa baseballpelistä niin tietää, että aikalisäjuttu on lähtenyt käsistä. Kestää tunneilta tuntuvan pituisen ajan päästä läpi molempien joukkueiden kellonjäädyttämisestä milloin tahansa heillä on kädet pallolla tai vastustajan tahallisesta hämäämisestä, vaikka heillä ei ole. Sen lisäksi, että aikalisillä säädellään kelloa, niitä käytetään liian usein vastustajan vauhdin seisauttamiseen, sen sijaan, että joukkueet joutuisivat antamaan kaikkensa. Aikalisiä käytetään myös antamaan ammattiurheilijoille lepoa, jota heidän ei pitäisi edes tarvita. Niin ja ne ovat myös tekosyy mainostajille keskeyttää pelejä useammin. Valitsen jalkapallon vapaana virtaavan sinnikkyyden minä tahansa päivänä.

Kaksisataakolme kansakuntaa yritti päästä vuoden 2014 MM-kisoihin. YK:ssa on vähemmän maita. Jalkapalloa pelataan aivan joka paikassa, se ylittää kaikki maita jakavat rajat. Onko olemassa toista joukkuelajia, jossa yli 20 kansakuntaa pidettäisiin kilpailukykyisinä? Tai yli kymmentä? Luultavasti ei, minkä takia urheilulajien kuten rugbyn MM-kisoista tulee hieman vitsejä, kun Namibian kaltaiset maat riipivät kokoon 15 hengen joukkueen saadakseen köniin Australialta 142–0.

Ranskan ympäriajo voi olla fyysisen kestävyyden ihme, mutta luottaako meistä kukaan enää siihen? On vaikeaa myös nauttia yli-inhimillisistä suorituksista monissa olympialajeissa ilman päässä nakuttavaa ajatusta: ”Ovatkohan he käyttäneet jotakin…” Ei ole mitään huumausainetta kyvykkyydelle ja arviointikyvylle paineen alla, kahdelle jalkapallomestarien opinkappaleelle. Maradonalla ja Pelellä ei ole ikinä ollut asteriskia nimiensä vieressä; sen sijaan voimme vain rauhassa istua ja nauttia heidän lahjakkuudestaan ilman huolta siitä ovatko he vai eivätkö ole saaneet epäreilua kemiallista etulyöntiasemaa (Maradona käytti huumeita vain huvittelumielessä).

Moni voi muistaa kävelleensä pois Ghana vastaan Yhdysvallat -otteluista, joita oli yhteensä 16 vuoden 2010 MM-kisoissa. Tuolloin monet paikalliset fanit veisasivat: ”Hei, hei Yhdysvallat!” Vain jalkapallossa voisi geopoliittinen ja taloudellinen valtakeskittymä kuten Yhdysvallat hävitä afrikkalaiselle valtiolle, jolla on lähes 300 miljoonaa asukasta vähemmän ja joka on noin 80 paikkaa alempana bruttokansantuotteella mitattuna.

Esimerkiksi hyvin ajoitetussa saksipotkussa on ilmiselvää kauneutta mutta puristeille Espanjan ”tiki-taka” on ollut muistutus, että dynaaminen tiimityöskentely voi olla yhtä kaunista kuin yksilöakrobatia. Jalkapallo todella on kaunis laji. Vaikka jokainen peli alkaa niin, että kaksi joukkuetta ovat viivan molemmin puolin, siitä eteenpäin kyseessä on vapaasti etenevä, ennakoimaton sessio. Pelissä on hyvin vähän ennalta määrättyä rakennetta. Jopa jokaisen joukkueen muodostaminen on avoinna valmentajien tulkinnalle. Kun NFL-valmentajien täytyy varoa, etteivät he aseta kentälle laitonta muodostelmaa, heidän vastineensa jalkapallossa voivat valita vapaasti 4-4-2, 3-5-2 tai jopa 9-0-1.

Jalkapallo on tasa-arvoista

Maailman paras pelaaja juuri nyt on hintelä argentiinalainen, jonka pituus on 170 cm. Lukuun ottamatta maalivahteja (jollaisena sinulla pitää olla pituutta ainakin reilut 180 cm päästäksesi huipulle) kaikki miehet on luotu samanarvoisiksi mitä tulee jalkapalloon. Joissain urheilulajeissa et pääse ikinä huipulle ilman altistumista kokoon liittyviin geneettisiin etuihin; jalkapallo ei ole yksi niistä. Yritä saada aikaan ura missä tahansa talviurheilulajissa ilman, että laitat ison nipun rahaa vain varusteisiin.

Ammattimaiset jalkapalloilijat
Ammattimaiset jalkapalloilijat

Jalkapallossa tarvitset vain pallon (tai mikä tahansa pyöreä objekti käy). Tämä ei ainoastaan anna köyhemmille kansakunnille parempia mahdollisuuksia vaan joidenkin mukaan se antaa heille jopa etulyöntiaseman, onhan moni ura saanut alkunsa kaupunkien slummien kolhoista peleistä. Joka maassa on liiga ja noiden liigojen sisällä joskus useita divisioonia (esimerkiksi Virossa kolmas divisioona otetaan yhä hyvin vakavasti joidenkin toimesta). Lisäksi on myös tuhansia amatöörikisoja. Jalkapalloa pelataan kaikilla taitotasoilla, kaikissa ikäryhmissä ja sukupuolissa (kyllä, molemmissa niistä) ja maailman jokaisessa maassa. Tuollainen on lajin skaala. 

Ammattimaiset jalkapalloilijat ovat loistavassa kunnossa, kiitos pelin, joka kestää 90 minuuttia (ja joskus kaksi tuntia) ilman aikalisiä. Heidän pitää myös osoittaa laajamittaista urheilullisuutta: kardiovaskulaarista kestävyyttä, lihaskestävyyttä, voimaa, notkeutta, vauhtia. Vaikka urheilulliset prioriteetit saattavat vaihtua paikasta toiseen, realistisesti pelaajalla on oltava kaikkia niitä. On vaikea olla ihailematta sellaisen urheilijan urheilullisuutta, jonka täytyy kyetä juoksemaan kahden tunnin ajan, kamppailemaan vastustajan kanssa kulmassa ja hallitsemaan saksipotkun viikosta toiseen.