Jalkapallo

Lähettänyt

Jalkapallo on yksi maailman suosituimmista joukkueurheilulajeista. Sitä pelataan ympäri maailmaa ja jalkapallon maailmanottelut ovat yksiä suurimpia urheilutapahtumia maailmassa. Esimerkiksi jalkapallon suurkilpailu FIFA järjestetään joka neljäs vuosi ja sitä on seuraamassa koko maailma. Tätä jalkapallon suurkilpailua odotetaan vuosi tolkulla ja kun vihdoinkin neljäs vuosi koittaa, ei kilpailuja voi jättää katsomatta. Aktiivisia jalkapallon pelaajia tai seuraajia on arvioiden mukaan maailmassa 3,5 miljardia. Jalkapalloa oikeastaan pelataan jopa ammattitasolla jokaisella maailman mantereella, jonne ihmiset ovat päässeet. Suomessakin pelataan paljon jalkapalloa ja se on jääkiekon jälkeen yksi suomen suosituimmista urheilulajeista, valitettavasti Suomen maajoukkue ei kuitenkaan pärjää tarpeeksi hyvin maailmanlaajuisissa kilpailuissa. Tulevaisuudessa emme kuitenkaan tiedä, vaikka pärjäisimmekin, nimittäin Suomen maajoukkue on viime vuosina saanut mukaansa muutamia todella lahjakkaita nuoria. Nyt Suomella voisi olla vihdoinkin mahdollisuus päästä mukaan maailman laajuisiin mestaruuskilpailuihin.

Jalkapallo
Jalkapallo

Jalkapallo on laji, jossa pyritään saamaan pallo vastakkaisen joukkueen maaliin yhdessä oman joukkueen kanssa. Sitä pelataan joukkueissa, kahden joukkueen kesken. Palloa liikutetaan pään ja jalkojen avulla, jolloin pallo on tarkoituksena saada potkittua vastakkaisen joukkueen maaliin mahdollisimman monta kertaa. Jalkapallojoukkue koostuu 11 toista pelaajasta, jotka ovat vuorotellen pelien aikana vaihtopenkillä tai kentällä. Jalkapallo ei kuitenkaan ole jääkiekon tapaan mikään kovin väkivaltainen peli, nimittäin jalkapallossa taklaukset ovat huomattavasti hillitympiä, kuin jääkiekossa. Jalkapallossa erilaiset taklaukset ovat nimittäin kiellettyjä.

Jalkapallon säännöt

Miten tätä maailman suosituinta peliä sitten pelataan? Jokainen varmasti tietää jalkapallon perussäännöt ja idean. Lajin pelaamiseen ja parempaan perehtymiseen tarvitsee kuitenkin tietää säännöt hieman tarkemmin, jotta pelin tapahtumat ymmärtää. Tässä artikkelissa kerrommekin hieman jalkapallon säännöistä ja mitä jalkapalloon oikeasti kuuluu. Eri maat ovat tehneet jalkapalloista hieman omia versioitaan, mutta perus jalkapallo on kuitenkin pysynyt samana. Eli jalkapallo, jota pelataan maailmanmestaruuskilpailuissa, on sama jalkapallo joka maassa, jossa myös säännöt pysyvät samanlaisina maasta riippumatta.

Jalkapallon säännöt
Jalkapallon säännöt

Jalkapallon viralliset säännöt määrittelee IFAB eli International Football Association Board, joka on maailman laajuinen jalkapallo komissio. Säännöt koostuvat 17 pykälästä, joita voi hieman soveltaa eri-ikäisille pelaajille. Tällöin esimerkiksi lasten kesken pelattu jalkapallo on hieman rauhallisempaa, kuin aikuisten kesken pelattu. Jalkapalloa taas pelataan useimmiten ruohoisella kentällä, joko tekoruoholla sisällä tai oikealla ruoholla ulkona. Kenttä on kooltaan 90–120 metriä pitkä ja 45–90 metriä leveä. Kenttä on jaettu puoleenväliin, jonka keskellä on ympyrä. Ympyrä on halkaisijaltaan 9,15 metriä ja tästä ympyrästä aloitetaan peli, jolloin pallo on sijoitettu keskelle ympyrää. Maalit taas sijaitsevat keskellä molempia reunoja. Maali alueen leveys on 40,3 metriä ja pituus 16,5 metriä. Tämän lisäksi maalialueella on pienempi alue, joka on 5,5 metriä pitkä ja noin 10 metriä leveä. Maali sijaitsee tämän alueen keskellä, laidassa. Lisäksi maalin keskikohdasta on piirretty piste 11 metrin päähän, osta muodostuu halkaisijaltaan 9,15 metriä oleva puoliympyrä. Tämä on maalivahdin alue. Kun pelikenttä on valmis, tarvitaan pelaamiseen pallo, joka on pyöreä ja nahkainen. Ympärysmitaltaan pallo on noin 70 senttiä. Joukkueessa on yhteensä 11 pelaajaa, joista 3-7 on vaihtopenkillä ja loput pelaamassa. Tämä riippuu hieman jalkapallon säännöistä, millä pelataan. Pelin johtajana taas toimii erotuomari. Erotuomari katsoo peliä ja varmistaa, että peliä pelataan oikeilla säännöillä. Virheen tapahduttua erotuomari viheltää pelin poikki ja antaa toiselle joukkueelle vapaapotkun tai rangaistuspotkun. Toiselle joukkueelle taas annetaan keltainen tai punainen kortti, riippuen rikkeen vakavuudesta. Vihreä kortti taas tarkoittaa, että rikettä ei tapahtunutkaan. Jos pallo ylittää rajan, pääsee vastakkainen joukkue taas heittämään tai potkaisemaan pallon rajalta oman joukkueensa peliin. Kohta mistä pallo otetaan takaisin peliin, riippuu siitä, mistä kohdasta pallo ylitti rajan.