JALKAPALLON HISTORIA

Lähettänyt

Tämän kuuluisan ja kaikkien tunteman pelin huhutaan syntyneen Kiinassa.

Yli 2000-vuotta sitten, Kiinassa pelattiin jalkapalloa muistuttavaa peliä tsu chua. Se oli sotilaallinen harjoitus, jossa pelivälineenä käytettiin viholaisen päätä. Nahkainen pallo, jonka tarkoitus oli saada maaliin, joka oli yli 9 metrin korkeudessa. Japanissa taas pelattiin kemaria, jossa tarkoitus, oli saada pallo mahdollisimman korkealle, lähelle jumalaa. Harpascumia, taas pelattiin Antiikin ajan Roomassa, jossa palloa heitettiin, eikä potkittu.

Keskiajalla pelattiin paljon jalkapalloa muistuttavia pelejä, jotka olivat etenkin munkkien suosiossa.

Pelin juuret ovat kuitenkin lähtöisin Englannista. Keskiajalla pelattiin kylien ja kaupunkien kesken otteluita, tuolloin pelissä ei ollut sääntöjä ja ne olivat väkivaltaisia otteluita.

1800-luvulla on kehittynyt nykyajan jalkapallo. Väkivaltaiset pelit kiellettiin ja alettiin etsiä pelille yhteisiä sääntöjä. Säännöistä päättävä järjestö perustettiin, kuitenkin, vasta vuonna 1886. Ensimmäinen kansainvälinen jalkapallo ottelu pelattiin Englannin ja Skotlannin välillä. Hieman ennen tuota, oli tullut sääntö, jonka mukaan palloon ei saanut koskea käsin.

Tuomarit, sekä rangaistuspotku otettiin peliin käyttöön vuonna 1891. Kentän koko, peliaika ja pelaaja määrä päätettiin juuri ennen 1900-luvun alkua. Suomeen jalkapallo rantautui 1800-luvun loppupuolella. 1908 vuonna, jalkapallo pääsi ensimmäistä kertaa mukaan olympialaisiin. Uruguayssa pidettiin ensimmäiset maailmanmestaruuskisat, jonka voitti Urugyai.

FIFA, eli Federation Internationale de Football Association, kansainvälinen jalkapalloliitto perustettiin Pariisissa vuonna 1904. Sen jälkeen sääntöjä on muutettu hyvin vähän. Jalkapallolla on rinnakkais lajeja, amerikkalainen jalkapallo, rugby ja irlantilainen jalkapallo. Jalkapallo on ainoa laji, jossa ei saa pelata kädellä.

Kuuluisia pelaajia

Argentiinalainen jalkapallon pelaaja Diego Maradona. Hän aloitti juniorijoukkueessa 9-vuotiaana. Maradonaa, on sanottu kaikkien aikojen pelaajaksi. Hän on voittanut useita sarjojen mestaruuksia ja maailmanmestaruuksia. Maradona, on valittu vuoden parhaaksi pelaajaksi, sekä hän sai Kultaisen pallon vuonna 1995, joka myönnetään vuosittain maailman parhaaksi valitulle jalkapallon pelaajalle. Vaikka hänet valittiin vuosisadan pelaajaksi, hän kärsi vakavasta huumeongelmasta.

Brasilialainen Péle, on jalkapallon kolminkertainen maailmanmestari. Maan kuninkuuden hän on voittanut 11 kertaa. Pélen ura kesti kaiken kaikkiaan 22 vuotta. Peli uran loputtua, Péle toimi urheiluministerinä Brasiliassa ja Unescon hyvän tahdon lähettiläänä.

Christiano Ronaldo, on portugalilainen jalkapallonpelaaja, joka on valittu Euroopan vuoden jalkapalloilijaksi. Real Madridin paras maalintekijä, joka on tehnyt myös EM-historiaa, sillä hän on tehnyt eniten maaleja.

Lionel Messi, on argentiinalainen jalkapalloilija, jota on luonnehdittu kaikkien aikojen jalkapalloilijaksi. Messi teki maailmanennätyksen yhden kauden aikana tehdyistä maaleista, kaudella 2011-2012. Messi on tehnyt La Ligan, kaikkien aikojen maaliennätyksen Sevillaa vastaan vuonna 2014. Messi on valittu Unisef:in hyvän tahdon lähettilääksi. Hän on myös perustanut hyväntekeväisyyssäätiön, Leo Messi Foundation, jonka tarkoitus on auttaa hädänalaisia lapsia saamaan terveydenhuoltoa ja koulutusta.

Englantilainen jalkapalloilija, David Beckham on kuusinkertainen valioliigan mestari. Hän edusti ammattilaisuransa aikana mm. Manchester Unitedia, Real Madridia, sekä Milania. David tuli tunnetuksi maaliin johtaneista vapaa potkuistaan. David Beckham osti osuuden Salford city-jalkapallojoukkueesta, lopetettuaan oman uransa. 

Ammattilaisuransa lopettanutta Jari Litmasta pidetään Suomen, kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Hänestä tuli 1990-luvulla ensimmäinen jalkapallon kansainvälinen supertähti. Jari pelasi Suomen lisäksi myös alankomaissa, Ajax-seurassa, jossa hän voitti Mestarien liigan vuonna 1995. Jari on myös Suomen maajoukkueessa eniten maaleja ja otteluita pelannut pelaaja. Suomessa Jari Litmanen pääsi postimerkin kuvaksi vuonna 1995. Euroopan jalkapalloliitto, on valinnut viimeisen 50-vuoden aikana parhaaksi pelaajaksi Jari Litmasen.

Sami Hyypiä, on valittu peräti yhdeksän kertaa Vuoden jalkapalloilijaksi. Vuonna 2001 hänet valittiin UEFA- joukkueeseen. Samia on pidetty kaikkien aikojen parhaansa suomalaispuolustajana. Hän nousi legendaksi Liverpoolissa, ollessaan joukkueen kapteenina ja mukana Mestarien liigan voitossa.