JALKAPALLON NAISVOIMA

Lähettänyt

Eläessämme tasa-arvon aikakaudella on surullista, että monet urheilulajit ovat ajatuksen tasolla edelleen enemmän joko miesten tai naisten lajeja. Näistä esimerkkinä jalkapallo ja jääkiekko. Miehet ovat päässeet valloittamaan naisvaltaisia urheilulajeja huomattavasti paremmin kuin naiset.

Jalkapallon naisvoima

Esimerkiksi tanssia ja joogaa ei edes enää mielletä ”naisellisiksi lajeiksi.” Media ei tee elettäkään naisten jalkapallon mainostamiseksi ja otteluita ei edes näytetä samalla laajuudella. Yleensä kun miesten MM-kisat ovat käynnissä, urheilubaarit täyttyvät ja kotikisakatsomot kokoontuvat. Entä sitten kun on naisten MM-kisojen tai vielä enemmän naisten sarjaotteluiden laita? Kokeile ja kysy ystäviltäsi kolme parasta miesjalkapalloilijaa ja saat vastauksen suorilta käsin, mutta kysyessäsi samaa naisjalkapalloilijoista, kuinka moni edes vastaisi? Tee huviksesi google haku nimellä ”jalkapalloilija”. Kuinka monta hakutulosta liittyy naisiin? Haun kuvatuloksista taas löydät yhden piirretyn Barbie-nukke jalkapalloilijan, missä ovat kuvat kaikista naisten jalkapallon huipuista? Miksi jalkapallo koetaan edelleen miesten lajina, kun lajissa ei kuitenkaan ole kyse esimerkiksi suurista lihaksista tai pituudesta, jalkapalloahan naiset ovat kuitenkin pelanneet jo iät ja ajat. Tähän jos mihin on tultava muutos. Pohditaankin hetki naisten jalkapallon parhaimmistoa maailmalla.

Viisi maailman parhaaksi ehdotettua naispelaajaa

Ensimmäinen mainitsemisen arvoinen konkari jalkapalloilija on ehdottomasti brasilialainen Marta Vieira da Silva. Marta pelaa tällä hetkellä Ruotsin FC Rosengårdissa pelipaikkanaan hyökkääjä. Marta on tuttu näky jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa, mutta hän pelasi myös vuoden 2004 ja 2008 olympialaisissa auttaen Brasilian molemmissa kilpailuissa hopeasijoitukselle. Jalkapallo uraansa hän on tehnyt jo pian 20 vuoden ajan, joista pääasiassa hän on pelannut Ruotsissa, lukuun ottamatta muutamaa kautta Amerikassa. Ikää naisella on nyt 33 vuotta eli vielä hetken aikaa saamme nauttia tämän brasilialaistähden taidonnäytteistä. Tämänkaltaisella listalla on tietenkin oltava vähintään yksi englantilainen ja tällä hetkellä se on Lucy Bronze. Tällä taidokkaalla puolustajalla on kokemusta sekä nuorten että naisten maajoukkuepelaajana. Seura tasolla Bronze on pelannut Liverpoolissa, Manchester Cityssä sekä nuorempana Sunderlandissa ja Evertonissa. Viimeiset kaksi kautta Bronze on vaikuttanut ranskassa, Olympique Lyonnaisissa. Olympique Lyon on valinnut hyvin pelaajansa, sillä myös seuraava ehdokas on samaisesta joukkueesta. Amandine Chantal Henry on ranskalainen keskikenttäpelaaja, jolta löytyy jo 15 vuoden ura takataskusta. Henry on ainut ehdokkaista, joka on pysytellyt kotimaansa seuroissa. Henry on myös edustanut kotimaataan Euroopan, sekä Maailmanmestaruuskisoissa. Henry on palkittu muun muassa hopealla pallolla vuonna 2015 maailmamestaruuskisoissa. Palkinnon hän sai tullessaan valituksi kisan toiseksi parhaaksi pelaajaksi. Maailman parhaimmistoon on listattava myös tanskalaistähti Pernille Harder. Tällä hetkellä Harder pelaa hyökkääjänä Saksan Vfl Wolfsburgissa, tätä ennen hän on pysytellyt Skandinaviassa ruotsalais- ja tanskalaisjoukkueissa. Hän on pelannut kokonaisuudessaan jo lähes sata maaottelua ja tehnyt niissä kunniakkaat 51 maalia. Viimeisenä muttei vähäisempänä Bronzen ja Henryn joukkuetoveri Olympique Lyonissa sekä tämän listan kuopuksena oleva Ada Hegerberg. Tämä tasokas norjalaispelaaja on hämmästyttänyt taidoillaan jo alle 20 vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa. Hegerberg on pelannut kotimaansa ja nykyisen joukkueensa lisäksi myös Saksassa. Nuoresta iästään huolimatta hän on saavuttanut jo paljon. Vuonna 2018 Ada Hegerberg sai pelaamisestaan kiitokseksi kultaisen pallon.

Naisten jalkapallolle näkyvyyttä

Millä keinoin jalkapallosta saataisiin tasapuolisesti naisten laji? Ehkä lisäämällä tyttöjen joukkueita jo junnuliigan tasolle? Enemmän tulisi saada myös mediahuomiota naisten sarjaotteluille sekä huippupelaajille. Mainostoimistojen tulisi käyttää myös naisia jalkapallo aiheisissa mainoksissa ja vaikka tästä, kuinka saisi mielipide keskustelun, on se edelleen niin että kun lapselta kysyy jalkapallosta niin ” se on poikien laji”, lapsen suustahan se totuus kuullaan. Voimme vain toivoa, että naisten jalkapallo saisi osasekseen enemmän huomiota lähitulevaisuudessa ja jääkäämme innolla odottamaan myös tulevaisuuden tähtipelaajia.

Naisten jalkapallolle näkyvyyttä