JOKA TYYLIN OSAAJA

Lähettänyt

Hendrik JohannesCruijff on hollantilainen jalkapalloilija ja valmentaja sekä Alankomaidenkansallissankari, joka pelasi 48 ottelua maajoukkueensa kanssa ja teki niissä33 maalia. Pelaajasta on tullut sekä hollantilaisen jalkapallon että kokonaanuuden ”totaalisen jalkapallon” symboli. Monet asiantuntijat pitävät häntäsamalla tasolla Pelén ja Maradonan kanssa.

Syntymisestä Se Aina Alkaa

Cruijff syntyivuonna 1947 Amsterdamissa. Hänen täytettyä 12 vuotta, Hendrikin äiti vei hänetAjaxin junioriseuraan harjoituksiin ja siinä on ollut äidille tekemistä: hän onsilloin toiminut Ajaxin tiloissa siivoojana ja pienestä virasta huolimattaonnistui puhumaan valmentajat yli ottamaan poikansa joukkueeseen harjoittelemaan.Pojan pääsy joukkueeseen ei kuitenkaan ollut mikään äidin saavutus, silläloppujen lopuksi lahjakkuus ratkaisee ja jos sitä ei olisi ollut, ei osaisiedes maan pääministeri auttaa. Siitä alkoi 25 vuotta kestänyt Alankomaidenparhaan jalkapalloilijan ura.

Totaalinen Jalkapallo

Cruijffallekirjoitti ensimmäisen sopimuksensa Ajaxin kanssa ollessaan vasta 16 vuottavanha, minkä jälkeen oli joukkueen varsinaisena pelaajana vielä monia vuosia. Vuonna1966 hän teki debyyttinsä Alankomaiden maajoukkueessa ja teki maalin hetiensimmäisessä ottelussaan, minkä ansiosta melkein hävitty peli muuttuikintasapeliksi viimeisellä minuutilla. Kolmen vuoden kuluttua Cruijff oli jopelaamassa UEFA:ssa kuuluisaa italialaista Milanoa vastaan,jolloin jalkapallomaailma viimein löysi itsensä samasta aikakaudesta nousevanjalkapallotähden kanssa. Cruijffin vahvistuminen merkittävänä pelaajana olivuonna 1971 hänen voitettuaan ensimmäinen kolmesta peräkkäisestä UEFA:sta.

Totaalinen Jalkapallo

 Silloin elettiinniin sanotun totaalisen jalkapallon aikoja. Sen perusajatus on syntynytnimenomaan Alankomaissa ja hollantilaiset edelläkävijävalmentajat rakensivatomia pelejään niin, että jokainen pelaaja voisi tarvittaessa korvata minkätahansa toisen pelaajan: puolustaja oli pystynyt mennä hyökkäämään ja toisaaltahyökkääjä voisi jäädä oman maalin eteen puolustamaan tyhjennyttyä kentänpalasta. Näin saatiin pelin kulkuun jotain odottamattomuuksia, hämmennyksiävastustajan puolustajiin ja minkä tahansa pelistrategian kaatumisia, kun eitoimittu minkään strategian mukaan. Cruijff oli menestynyt juuri tällaisessatyylissä ja hän oli kirjaimellisesti voinut siirtää pallo vastustajan maaliinmistä tahansa kentän kohdasta. Cruijffin pelioli saanut vastustajan pelaajat sekaisin niin pallon kanssa kuin ilmankin.Kukaan muu ei näinä aikoina toiminut kentällä vastaavalla tavalla, kunHendrikillä oli erinomaisen alkunopeuden lisäksi kyky vaihtaa suuntaa ihanhetkessä. Itse pelaaja selitti tällaisen pelityylin niin, että täytyy pitäävastustajan pelaajat kokoaikaisessa jännityksessä aina myös silloin, kun palloei olekaan omissa jaloissa. Kysehän on loppujen lopuksi siitä, kuka hämäätoisen enemmän vetäen samalla oman joukkueen voittolinjaa.

Valmentajan Työ

 1980-luvullaCruijff siirtyi valmentajan tielle, mikä aiheutti jalkapallomaailmassa hyvinerilaisia mielipiteitä. Hänen taidoista pelaajana ei ollut mitään epäilyjä,mutta hän ei ollut koskaan saanut valmentajan lisenssiä ja nyt lähteekokeilemaan sitä ammatikseen! Hendrik on ehtinyt olemaan Ajaxin valmentajanamelkein kolme vuotta, 1986-1988, minkä jälkeen joukkueessa syntyi muutama kovaammattilaispelaaja, ja siirtyi valmentamaan Barcelonaa, missä onnistuiparhaalla mahdollisella tavalla ja kehitti vielä monta vuotta toimineenjoukkueen hyökkäystyylin.Barcelonastakasvoi oikea jalkapallomestari. Muutaman kovan voiton jälkeen menestyksen aikaoli kuitenkin jo päättymässä, ja Cruijff jätti Barcelonan 1996 kahdellaennätyksellä: valmentajana pysymisen kesto ja voitettujen turnausten määrä.Samoihin aikoihin joukkueesta lähti muitakin pelaajia, kun tuore pelaajasukupolvioli vasta tulossa. Terveysongelmat saivat valmentajan lepotauolle jo tuolloinja hän kuoli vuoden 2016 maaliskuussa keuhkosyöpään. Tänä päivänä Amsterdamissasijaitseva Ajax-areena on juuri vaihtamassa nimeään Johan Cruyff Areenaksi.

Valmentajan Työ