KOVA MIES JOKA ALALLA

Lähettänyt

Vuoden 1960lokakuun lopussa syntyneen Diego Armando Maradonan nimi on usein mainittusamalla tasolla Pelén kanssa. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä Maradonantaso on ollut vielä kovempaa. Oli miten oli, mutta Diego on jättänytjalkapallomaailmaan ison ja merkittävän jäljen.

Tyypillistä Alkua

Diegon tapauksessa kaikki alkoi jo varhaislapsuudesta, kun Diegon veli toi hänelle lahjaksi aidon nahkapallon. Poika täytti silloin seitsemän vuotta ja vaikka sitä ennen suhtautui jalkapalloon aika tasaisesti, lahja muutti asian täysin: pallo kulki Diegon kanssa aina mukana ja välillä oli syynä äidin ja isosiskojen valituksille. Tällaisissa tilanteissa Diegon isä otti hänet kädestä ja he menivät vanhalle tyhjälle nurmikolle harjoittelemaan jalkapallon perusasioita.

Isän antamaopetus ei kadonnut olemattomiin. Poika oli nopea oppimaan ja jo 10-vuotiaanapäätyi oikeaan jalkapallojoukkueeseen: Diegon ystävä Goyo Carriso toi hänet Argentinos Juniors-joukkueeseen ja hänet huomattiin heti – ensisilmäyksellä Maradonanäytti hyvin kömpelöltä pojalta, mutta valmentaja kutsui hänet joukkueeseenhuomattuaan Diegon liikkuvuus ja potentiaali. Ensin Maradonan perhe oliesittänyt mielipiteitä pojan jalkapallotulevaisuutta vastaan, mutta valmentajaСornejo sai kaikki ylipuhuttua ja Diegon oikea jalkapallo elämä alkoi.Valmentaja ei erehtynyt: Argentinos Juniors on onnistunut pelaamaan jatkuvan136 voiton sarjan, ja joukkueen tähdeksi oli tullut juuri Maradona. Seitsemänvuoden kuluttua 17-vuotias Maradona pääsikin jo varsinaiseen joukkueeseen.

Huikea Nousu

 Yleisön suurikiinnostus nuoresta jalkapalloilijasta johti siihen, että hänet kutsuttiinArgentiinan maajoukkueeseen jo vuonna 1977. Maradonan debyytti siellä tapahtuiUnkaria vastaan pelatussa ottelussa, jossa hän oli loistanut; lisäksi Diego oliensimmäinen argentiinalainen jalkapallopelaaja, joka pääsi pelaamaanmaajoukkueessa niinkin nuorena. Tällainen tapahtumien kulku oli saanut ihmisetuskomaan, että Maradonalla on jo varma paikka maajoukkueessa myös vuoden 1978 MM-kisoissa,mutta argentiinalaisten päävalmentaja sanoi pojan olevan vielä liian nuori niinvakaviin peleihin ja poisti tämän joukkueesta. Liikkeellä oli huhuja, ettätähän päätökseen vaikutti myös joukkueen kapteeni. Kummastakin tuli hetiMaradonan vihollisia.Maradona pääsikuitenkin vuoden 1979 juniorien MM-kisoihin, joissa näytti oikeaa aikuisenpelaajan tasoa. Hintansa kohosi joka tunti. Heti näiden kisojen jälkeen Diegosiirtyi Boca Juniorsiin, ja vuonna 1982 pääsi vihdoin viimein pelaamaanMM-kisoissa Argentiinan maajoukkueessa. Joukkue ei silloin menestynyt, mutta seei estänyt Maradonaa allekirjoittamasta sopimuksen Barcelonan kanssa.Barcelonan aikoja Diego muistelee kuitenkin uransa huonoimpina, ja heti kunhänelle tarjottiin sopimusta Napolinkanssa, hän siirtyi sinne ja pelasi siellä useita vuosia ollessaansamalla myös joukkueen kapteeni. Maradonan ura huipentui vuoden 1986MM-kisoissa Meksikossa, kun hän teki kaksi maalia brittiläisiä vastaanpelatussa ottelussa.

Huikea Nousu

Ikävää Jatkoa

Maradona jäi kiinni dopingin käytöstä Italiassa ja muuttui yleisön suosikista ”likaiseksi” urheilijaksi. Hänen erotettiin jalkapallosta puoleksi vuodeksi ja paluun jälkeen pelasi jonkun aikaa Sevillassa, kunnes sielläkin hänen uransa päättyi tappeluun valmentajan kanssa. Vielä jonkun ajan päästä Diego palasi takaisin Argentiinaan pelaamaan Newell’s Old Boys -joukkueessa, jossa näytti taas hyvää peliä ja oli kutsuttu maajoukkueeseen vuoden 1994 MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Argentiinalaiset jalkapallovirkailijat ovat hyvin tietoisia Maradonan doping-ongelmasta ja lupasivat, että häneen ei kisoissa kosketa. Kuitenkin Argentiina-Kreikka ottelun jälkeen suoritettiin doping-testit ja siihen Maradonan ura päättyi. Lyhyt aika Boca Juniorsissa tämän tapauksen jälkeen ei ollut enää oikeaa jalkapalloa eikä lähelläkään Maradonan tasoa.

Maradona jatkoi huumeiden käyttöä ja oli useamman ison skandaalin keskellä, kunnes hänelle ehdotettiin virkaa Boca Juniorsin hallituksessa. Se sai hänet rauhoittumaan, minkä seurauksena Diego sai tarjouksen osallistua MM-kisojen valmisteluun apulaisen roolissa. Maradonasta tuli silloin yllättäen jopa maajoukkueen valmentaja, kun ensin hän kieltäytyi apulaisenkin työstä mainitsemalla syyksi liian iso vastuu. Tänä päivänä Maradona toimii Meksikon Dorados-klubin valmentajana ja jatkaa jalkapallossa tavanomaisena ammattilaisena.