KULTAISEN JOUKKUEEN HELMI

Lähettänyt

Ferenc Puskás olisuuri unkarilainen. Kukaan ei voinut ajatellakaan, että hänen oikea sukunimensäoli Purceld, kunnes vuonna 1938 hänen isänsä vaihtoi sukunimen Puskásiin.Ferencin isä oli jalkapallon ammattilaispelaaja ja pelasi Kispest-klubissa,jonka joukkuetta hän valmensi oman pelaajauransa päätyttyä.

Noina aikoinaFerenc pelasi juniorijoukkueessa ja näytti hyviä tuloksia, minkä seurauksenatuli Kispestin varsinaisen joukkueen pelaajaksi jo 16-vuotiaana. 18 vuodeniässä vuonna 1945 Ferenz Puskás pelasi jo Unkarin maajoukkueessa Itävallanmaajoukkuetta vastaan, ja Unkari voitti ottelun 5:2. Kolmen vuoden kuluttua senjälkeen Puskás siirtyi Honvéd-klubiin, ja kaiken kaikkiaan hän pelasiunkarilaisissa joukkueissa 349 ottelua 357 maalin tuloksella. Unkarinmaajoukkueessa Ferenc pelasi seitsemän vuoden aikana 84 peliä kuudellahäviöllä, yhdellä tasapelillä ja 77 voitolla. Mielenkiintoiseksi faktaksi jääse, että kyseinen Unkarin maajoukkueen kokoonpano ei saanut kertaakaanvoitettua Neuvostoliiton maajoukkuetta.

Muutto Ja Jatko

Ferenc olisivoinut jatkaa Unkarin maajoukkueessa ja saavuttaa jopa voitto MM-kisoissa,mutta joukkue hajosi vuonna 1956 sen jälkeen, kun Neuvostoliiton sotilasjoukotpuuttuivat raa’asti opiskelijoidenmielenosoitukseen. Puskásille kävi onni: juuri sillä hetkellä Honvédoli Itävallassa pelaamassa ja Ferenc päätti, etteihän palaakaan sosialistiseenUnkariin. Hän asui kaksi vuotta Itävallassa ja vuonna 1958 muutti Espanjaanpäästäkseen pelaamaan sen aikaisen kuningasklubin Realin rivissä. Siihen hänpääsi muun muassa vanhan kaverinsa avulla, joka valmensi aikoinaan Unkarinmaajoukkuetta ja neuvoikin Realin johtoa hyväksymään Ferenc joukkueeseen.Madridista kotoisin oleva Real oli silloin aivan voittamaton joukkue, joka tuliUEFA:n Mestarien liigan mestariksi viisi kertaa peräkkäin, ja Ferenc tekiRealissa kovaa menestystä niin peliteknisesti kuin taloudellisestikin. Hänenviimeinen Real-ottelu tapahtui vuonna 1966, minkä jälkeen hän sijoitti suuriarahasummia teollisiin yrityksiin. Samalla Unkarin hallinto ei voinut antaaPuskásille anteeksi hänen urastaan kuningasklubissa ja eväsi kansalaisuutensauseaksi vuodeksi.

Muutto Ja Jatko

Uusia Tavoitteita, Jatkuvia Muutoksia

Jalkapallouranpäätyttyä Ferenc Puskás aloitti valmentajana. Hänen ensimmäinen joukkueensa oliespanjalainen Hércules, joka pelaa tänä päivänä Espanjan toisessadivisioonassa. Hércules-ura ei kuitenkaan kestänyt pitkään, ja saman kaudenaikana Ferenc muutti jo Yhdysvaltoihin valmentamaan San Francisco Golden GateGales -tiimiä, mutta sielläkään hän ei jaksanut viipyä sen pidemmälle ja muuttiKanadaan valmentamaan Vancouver Royalsia. Ei muuten kelvannut sekään! Vajaanvuoden päästä Ferenc palasi Espanjaan Deportivo Alavesinjoukkueen valmentajaksi ja saa pian kutsun kreikkalaisen joukkueenvalmentajan rooliin. Vasta siellä, kultarannikoiden ympäröimässä maassa hänvietti kokonaiset neljä vuotta Panatinaicos-joukkueen valmentajana ja onnistuipääsemään jopa Mestarien liigan finaaliin. Kreikkalaisen urapätkän jälkeenPuskás valmensi vielä monia joukkueita Saudi-Arabian maajoukkue mukaan lukien,ja vuonna 1981 hän palasi takaisin Unkariin, joka oli jo vapautunut useanvuosikymmenen tyrannisorrosta ja palautti pelaajalle hänen passinsa. Ferencinkäsien kautta kulki chileläisiä, egyptiläisiä, paraguaylaisia ja yksiaustralialainenkin joukkue, minkä lisäksi hän tuli vuonna 1993 Unkarinmaajoukkueen valmentajaksi, mutta se ei päässyt silloin Yhdysvaltoihinpelaamaan MM-kisoissa.

Pikkupurtavaa

Vuoden 1954MM-kisoissa Unkarin maajoukkue oli vahvoilla. Se voitti Etelä-Koreanmaajoukkueen tuplasti 9:0 ja ottelu Saksan kanssa päättyi 8:3. Unkari pääsisilloin finaaliin saakka, jossa pelasi jälleen Saksan kanssa – ja hävisi 2:3.Ferenc oli MM-kisojen aikana tehnyt vain neljä maalia.

Pikkupurtavaa

Unkarin Budapestissa sijaitseva jalkapallostadion entiseltä nimeltään Népstadion on nykyään nimeltään Puskás Ferenc Stadion, jonka uusi rakenneratkaisu valmistuu vuonna 2019 isojen purku- ja uudelleenrakennustöiden jälkeen. Stadion sai nykyisen nimensä vielä Puskásin elämän aikana ennen kuin Puskás jätti niin jalkapallo- kuin muunkin maailman vuoden 2006 marraskuussa.