KUN LYHYTKIN MIES LOISTAA

Lähettänyt

RanskalainenMichel François Platini syntyi vuoden 1955 kesäkuussa ja hänen lapsuudenkaverinsa sanoivat häntä Shortyksi, sillä hän oli selvästi muita lyhyempikaveri. Tänä päivänä virallisten tietojen mukaan hänen pituutensa on kuitenkin178 cm, ja hänen toinen kutsumanimi on ollut Platosh.

Hänet tunnetaan niinhänen ylivoimaisesta vapaapotkutaidosta kuin muustakin jalkapalloon liittyvästätoiminnasta: peliuran jälkeen Platini jatkoi jalkapalloelämää valmentajana jatoimi kahdeksan vuotta UEFA:n puheenjohtajana,missä on myös saavuttanut hyviä tuloksia. Ja loppujen lopuksi hän on tähänmennessä ainoa jalkapalloilija, joka oli saanut Kultaisen pallon kolme vuottaperäkkäin.

Lapsuuden Ja Teini-Iän Treenit

 Kun tutkitaanPlatinin elämäkertaa, tulee selväksi, että hänestä ei olisi välttämättä tullutjalkapalloilijaa, jos hänen isänsä Aldo Platini ei olisi puuttunut asiaan.Juuri hän oli koko ajan kannustamassa poikaa jalkapalloharjoituksissaan jaopetti hänelle niin perusseikkoja että selvensi isojen tähtiklubien tekemiäottelusuorituksia. Platosh ei ollut mitenkään tavallisesta ihmisestä poikkeavapoika pituudeltaan tai nopeudeltaan, ja se sai hänet oppimaan enemmän teknisiäja taktisia temppuja pallon kanssa.Aldo Platinijoutui usein poikansa agentin rooliin, ja jossain vaiheessa erilaisten klubienedustajat olivat koko ajan pyörimässä nuoren lahjakkuuden talon edessä. Ainoaratkaisu tähän oli mahdollisimman pikainen joukkueen valinta ja Michelin isävalitsi vahvimman Lotharingianklubin: Nancy. Aldo on ollut sen verran itsekin hyvä jalkapallossa, että pyysimyös itsensä mukaan klubitoimintaan, ja Nancyn johto päätti ottaa hänetkolmannen joukkueen valmentajaksi. Isä ja poika päätyivät näin saman klubinsamaan kokoonpanoon. Michel oli silloin 17-vuotias.

Lapsuuden Ja Teini-Iän Treenit

Alku oli vaikeaa:poika treenasi aikuisten pelaajien kanssa ja ensimmäiset kaksi vuotta viettienemmän penkillä kuin kentällä. Kuitenkin kauden 1974/75 aikana hän sai tehtyä17 maalia ja joukkueen lyhytaikainen huono onni päättyi: Nancy palasi takaisinRanskan ensimmäiseen liigaan ja Platinista tuli samalla uusi joukkueen liideri.Michel kutsuttiin myös Ranskan maajoukkueeseen ja maaliskuussa 1976 hän pelasijo isoa jalkapalloa Tšekkoslovakian maajoukkuetta vastaan, jossa erottuivapaapotkullaan.

Suurta Peliä

Platini pelasiNancyssa vielä jonkun aikaa, voitti joukkueensa kanssa Ranskan Cupin ja pääsipelaamaan myös MM-kisoissa Ranskan maajoukkueen kanssa pudoten tosin vieläennen pudotussarjoja. Vuonna 1979 Michel siirtyi sen ajan eliittiklubiin: Saint-Étienne.Sen joukkueen kanssa hän menestyy vuoden 1981 Ranskan Cupissa ja siitä hetkestäkäynnistyy oikea jalkapalloilijan metsästys eri klubien puolelta: Real, Arsenalja Juventus tavoittelivat häntä tarjouksillaan, ja Platini valitseejälkimmäiseksi mainitun italialaisen.

Suurta Peliä

Alku uudessa klubissa ja sopeutuminen sekä uuden maan että uusien treenien tapoihin oli rankkaa. Platini oli kuitenkin tarpeeksi kärsivällinen tekemään oikeaa työtä pelinsä eteen, ja tuloksena oli yleisön mielipiteen vaihtuminen: hänen pilkallinen lempinimi ”ranskalainen” muuttui kunnioittavaksi. Samalla Michel käynnisti useamman TV-sarjan jalkapalloelämästä ja juonsi niitä Italian pääkanavilla. Vuosi 1984 oli erittäin rikas saavutuksiltaan: silloin Juventus keräsi useampia palkintoja, mutta yksi jäi Platinilta tavoittamatta – Ranskan maailmanmestaruus.

Pelaajauran Jälkeen

Michel päättilopettaa peliuransa 32 vuoden iässä. Hänen viimeiseen otteluun saapuijalkapallotähtiä koko maailmasta Pelé mukaan lukien. Hän palasi jalkapalloonneljän vuoden kuluttua Ranskan maajoukkueen valmentajana, sai vuoden 1991parhaan valmentajan tittelin, mutta joukkue ei menestynyt Euroopanmestaruuskilpailuissa ja Platini lopetti valmentajan uransa siihen.

Pelaajauran Jälkeen

Hän oli mukana järjestämässä vuoden 1998 MM-kilpailuja Ranskassa, minkä jälkeen hänet huomattiin UEFAssa ja vuonna 2002 Platinista tuli sekä UEFAn että FIFAn virkailija. Vuonna 2007 Michel Platini siirtyy UEFAn presidentin rooliin, mutta vuoden 2015 lopussa FIFAn eettinen toimikunta syytti hänet korruptiosta ja erotti mistä tahansa jalkapallotoiminnasta kahdeksaksi vuodeksi lopettaen ranskalaisen jalkapalloilijan uran kokonaan.