OIKEA INTOHIMO ELÄMÄÄN

Lähettänyt

Franz Beckenbauersyntyi 11 syyskuuta 1945 ja hänestä tuli niin jalkapallon huippupelaaja kuinvalmentajakin, enemmän tunnettu nimellä Kaiser Franz.

Hänellä on ollut ainakovia tavoitteita jalkapallossa ja hän saavutti ne loistavasti; melkeinjokainen tietää, että Kaiser on ollut ensimmäinen jalkapalloilija maailmassa,joka onnistui voittamaan jalkapallon MM-kisat ensin pelaajana ja sitten myösvalmentajana. Tuskin on sattumaa sekin, että hän oli ensimmäinen kahdessamuussakin asiassa: ensimmäinen pelaaja, joka pelasi Saksan maajoukkueessa ylisata peliä, ja ensimmäinen kahden Kultaisenpallon pitäjä. On olemassa mielipiteitä, joiden mukaan Kaiseriaseurasi puhdas tuuri, mutta tähän täytyy vastata, että hyvä onni suosii vahvojaihmisiä.

Elämän Kaikki Suunnat

 Beckenbauersyntyi Münchenissä, joten hänellä oli melkein ennalta määrätty yhteyspaikalliseen Bavaria-joukkueeseen – ennemmin tai myöhemmin. Kuitenkin ensimmäisetjalkapalloaskeleensa Kaiser teki toisen kaupunkijoukkueen juniorien kanssa:München-1906, minkä jälkeen siirtyi tietysti Bavariaan. Se tapahtui vuonna 1959ja Beckenbauer huomattiin heti. Maalaisjärjellä varustettu Franz ei kuitenkaanunohtanut, että jalkapallon lisäksi on olemassa muutakin elämää, jossa pitäähuolehtia omasta taloudesta, ja päätti kouluttautua vakuutusagentiksi; Bavarianjohto oli kuitenkin nähnyt enemmän eteenpäin ja päätti pitää pelaajantarjoamalla hänelle oikea aikuisen pelaajan sopimus. Franz oli silloin17-vuotias ja suostui, minkä jälkeen jalkapallo on tullut koko hänen elämänsähommaksi.NuorenBeckenbauerin kohtalo oli hyvin pitkälle määrätty vuonna 1965, kun hän tekidebyyttinsä Saksan maajoukkueen kanssa. Saksa pelasi Ruotsia vastaan, ja Saksanhäviäminen tiputtaisi sen vuoden 1966 MM-kisoista. Franz ilmestyi kentällehienoilla pelitavoillaan ja johti pelin loistavasti tuoden Saksalle voiton 2-1,minkä jälkeen hänestä tuli korvaamaton puolustaja sekä joukkueen liideri niinkentällä kuin sen ulkopuolellakin yli kymmeneksi vuodeksi.

Elämän Kaikki Suunnat

Samoihin aikoihinBavarian valmentaja kokeilee Beckenbaueria koko jalkapallomaailmalle uudessa ”libero”-roolissa,mikä tarkoitti viimeistä puolustajaa. Yllättäen tämä päätös on olluttäydellinen, sillä Franzin monipuolisuus mahdollisti niin hänen upeanpuolustustaidon käytön että koko joukkueen puolustusstrategian vetämisen. Hänlaski kentän niin kuin tietokone, kuvitteli päässään kaikki mahdollisetvaihtoehdot ja melkein aina teki oikeita valintoja, minkä takia saikinKaiser-lempinimensä joukkueen muilta pelaajilta. Kaiserin ura pelaajana huipentuivuonna 1974, jolloin hän piti FIFA-kultapokaalia käsissään, ja kahden vuodenkuluttua sen jälkeen hän lähti Yhdysvaltoihin, missä keräsi Pelén kaltaisiastadioneja New York Cosmos-joukkueen kanssa. Jalkapallon suosio kasvoiYhdysvalloissa valtavaksi.

Valmennus

Franz palasiSaksaan vuonna 1984, jolloin maajoukkueessa oli meneillään erittäin kivuliaaksiosoittautunut sukupolvien vaihdos. Beckenbauerille ehdotettiin valmentajanroolia, mutta kun lisenssiä häneltä ei löytynyt, hänet nimettiin joukkueentekniseksi johtajaksi. Franz oli kuitenkin juuri se henkilö, joka valitsi pelaajattiimiin ja päätti pelien taktiikat. Näin oli alkanut Kaiserin toinen polku,joka oli myös johtanut erinomaisiin saavutuksiin.

Valmennus

Ensimmäinen ja hyvin vakava tenttitapahtuma sekä Kaiserille että hänen valmentamalle maajoukkueelleen oli niinkin iso kuin vuoden 1986 MM-kisat, joissa Saksa menestyi loistavasti finaaliin saakka ja vasta siellä hävisi Argentiinalle. Vuoden 1990 kulta oli kuitenkin Saksassa. Finaalissa oli sama Argentiinan maajoukkue, mutta saksalaiset onnistuivat ottamaan revanssi edellisestä pelistä ja voittivat 1-0, jolloin Kaiserista tuli maailmanmestari toisen kerran – tällä kertaa jo valmentajan roolissa. Tämän kovan voiton jälkeen Beckenbauer jätti maajoukkueen ja siirtyi taas kotijoukkueensa piiriin: hän on tullut Bavarian presidentiksi vuonna 1994 ja pysyy samassa virassa tänäkin päivänä.