PELÉ JA HÄNEN LYÖMÄTÖN ENNÄTYS

Lähettänyt

Pelé, jonka aitonimi on Edison Arantes do Nascimento, on aivan legendaarinen brasilialainenjalkapalloilija – tosin entinen. Hänen joukkueita ovat olleet Santos ja NewYork Cosmos, ja Pelé on tullut 50-60-luvun jalkapalloilijoiden sukupolvensymboliksi sen jälkeen, kun tuli jalkapallon maailmanmestariksi kolmesti.

Tämäon ainoa tapaus maailman jalkapallohistoriassa, ja ennätys pysyy vieläkinsamassa rivissä Pelén nimen kanssa. IFFHS eli International Federation ofFootball History & Statistics on vuonna 2000 äänestänyt Pelénparhaaksi 1900-luvun jalkapalloilijaksi. Jalkapallouransa aikana pelaaja ontehnyt 1289 maalia yhteensä 1363 pelissä.

Taustaa

Koko maailmassatunnettu jalkapallotähti syntyi vuonna 1940 pienessä brasilialaisessakaupungissa nimeltään Tres-Corazoyns, joka sijaitsee Minas Geraisinosavaltiossa. Perhe, johon Pelé oli syntynyt, eli erittäin köyhä eikä olemikään ihme, että pallo on ollut lasten melkein ainoa ja hyvin rakastettu lelu.Pelén isä Dondinho on ollut itsekin joskus taitava jalkapallopelaaja, ja juurihän näytti ja selitti ensimmäisen kerran pojalleen jalkapallon peruselementitja -temput.

Kun Pelé täyttiseitsemän vuotta, hänet otettiin mukaan paikallisen lapsijoukkueen ytimeen.Siitä hän olikin saanut koko maailmalle tutun nimensä Pelé, mutta tänä päivänäjalkapalloilija selittää, ettei itse muista mitä se tarkoitti ja mistä tuli.Valmentajan nähtyä Pelén nopeusmahdollisuudet, poika pääsi heti hyökkääjiin.Vielä parin vuoden kuluttua seuran johtajaksi tuli entinen Brasilianmaajoukkueen pelaaja Valdemar de Brito, joka kertoi lahjakkaasta pojastaSantos-klubin edustajille Sao Paulossa, minkä jälkeen Pelé oli hyvin pianallekirjoittanut ensimmäisen ammattisopimuksensa ja ollessaan vasta 15 vuottavanha pelasi varsinaisena joukkueen jäsenenä.

Oikeaa Jalkapalloa

Pelé oliensimmäistä kertaa kentällä jalkapallon ammattilaispelaajana vuoden 1956syyskuussa, jolloin hän ei ehtinyt vielä täyttää kuuttatoista. Peli olibrasilialaisjoukkuetta nimeltään Corinthians Club ja erottui heti tekemälläänmaalilla. Tämän jälkeen Pelé pelasi Santos-joukkueessa kokonaiset 19 vuotta jateki melkein 650 maalia. Tällainen suorituskyky toi pelaajalle 11maalikuninkaan titteliä ja yhtä paljon osavaltiomestaruutta, kuusimaamestaruutta ja kolme maailmanmestaruutta.

Taustaa

Santos-aikojenjälkeen Pelé siirtyi pelaamaan yhdysvaltalaiseen Cosmos-joukkueeseen New Yorkiin.Se on herättänyt aikamoisia reaktioita koko maailmaan, sillä eurooppalaisenjalkapallon suosio Yhdysvalloissa oli mitätön, mutta Pelé, jota kutsuttiinKuninkaaksi jo näinä aikoina, sai porukkaa katsomoille omalla pelityylillään.Tilastojen mukaan, brasilialaisen hyökkääjän osallistuminen matseihin onkymmenkertaistanut katsojamäärän Yhdysvalloissa. Asiantuntijatovat toistuvasti yrittäneet analysoida Pelé-ilmiötä. Loppujen lopuksi tutkijatovat tulleet siihen johtopäätökseen, että hänessä on yhdistetty kaksi tärkeäämenestyksen tekijää samaan aikaan: huikeat fyysiset mahdollisuudet ja uskomatonhalu saavuttaa hyviä tuloksia. Toisaalta ei ollut mitään epäilyjä siitä, ettäPelé on ollut lahjakas jo syntyessään, mutta toisaalta hän jäi aina kentällejatkamaan pelitekniikkaharjoituksia vielä sen jälkeenkin, kun muut joukkueenpelaajat olivat jo kotona.

Jalkapallon Jälkeinen Elämä

Urheilijan suosiooli niin laajaa, että hänen kirjansa ”Minä olen Pelé” julkaisun jälkeen jopalukutaidottomat jalkapallon ystävät ja harrastajat ryhtyivät opiskelemaanlukemista tutustuakseen Pelén kertomuksiin. Myös Brasilian hallitus päättikäyttää jalkapalloilijan valtavaa suosiota ja 1990-luvulla Pelé nimitettiinnuoriso-, matkailu- ja urheiluasioiden ministeriksi. Pelé on saanut voimaanlain, jonka tuloksena brasilialaisessa jalkapallossa pyörineenkorruption taso oli laskenut. Lisäksi hän on sijoittanut paljon voimia ja rahaaurheilun ja terveellisten elämäntapojen edistämiseen koko maailmassa.

Pelé on onnistunut myös liikemiehenä: koko maailma tuntee kahvimerkin Cafe Pelé. Hän on ehtinyt toimia myös matsien juontajana ja jopa laulajana, mutta eniten hänet tunnetaan jalkapallon lisäksi näyttelijänä: hän on näytellyt itsensä roolissa yli 50 elokuvassa.