PELÉN JOUKKUEEN ERIKOINEN OSA 2

Lähettänyt

Garrincha olipitkän ajan urastaan Pelén varjossa, mutta vuoden 1962 jalkapallon MM-kilpailutantoivat hänelle mahdollisuuden näyttää itsensä maailmalle, kun Pelé sai vammanjo toisessa ottelussa ja joutui tauolle ainakin kauden loppuun.

Siinä vaiheessaturnauksen tärkein rooli Brasilian maajoukkueessa siirtyi Garrinchalle. Samanturnauksen välierässä, jossa Brasilian maajoukkue pelasi Chileä vastaan,Garrincha teki kaksi maalia: vasemmalla jalalla ja päällä, ja sen lisäksi tekivielä yhden maalisyötön. Pelin aikana chileläinen Eladio Rojas käyttäytyi hyvinaggressiivisesti Garrinchaa vastaan ja rikkoi sääntöjä, ja pelin lopussaGarrincha vastasi hänelle samalla tavalla. Se oli enemmän vitsiä kuin tappelua,Rojas ja Garrincha kättelivät, chileläiset pelaajat nauroivat episodille, muttatuomari oli odottamattomasti poistanut Manuelin kentältä.Ottelun jälkeen Brasilianpääministeri lähetti Chileen pyynnön poistaa Garrinchan pelikielto.Rangaistustoimikunta tutki kieltoa ja kumosi sen – ensimmäistä kertaajalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen historiassa. Garrincha pelasiturnauksen finaaliottelussa korkeasta kehonlämmöstä huolimatta ja Brasilianjoukkue voitti Tšekkoslovakian 3:1.

Huonompia Aikoja

 Vaikka Garrinchatoi uskomattomia rahoja joukkueelleen, hänen oma palkkansa jäi suhteellisenpieneksi. Manuelilla oli huono laskutaito ja sen lisäksi hän oikeasti luottiihmisiin eikä koskaan valittanut tyhjän sopimuslomakkeen allekirjoittamisesta.Botafogon hallitus käytti sitä hyväkseen, ja Garrinchan tulot olivat kaksikertaa pienempiä kuin muilla pelaajilla. Vasta vuonna 1963 tähtimatsiensa jälkeenhän vaati klubilta parempia sopimusehtoja uuden vaimonsa neuvosta.Samana vuonnaManuelin polvi alkoi tulla yhä enemmänkipeäksi. Lääkärit määräsivät hänet kolmen kuukauden tauolle, muttaBotafogon presidentti oli selkeästi sitä vastaan: joukkue oli lähdössäEurooppaan, ja matkojen jälkeen klubin piti saada 15 tuhatta dollaria. IlmanGarrinchaa määrä olisi vain puolet siitä, joten Manuel ei pystynytkieltäytymään ja lähti mukaan. Ennen jokaista peliähän sai annoksen kipulääkettä neulasta ja pelasi erinomaisesti, mutta hetilääkkeen päätyttyä Garrincha koki sietämätöntä kipua. Oli tilanteita, joissamuut pelaajat kantoivat hänet pelin jälkeen bussille saakka. Garrincha odottitulevia pelejä kuitenkin kovasti jo sen takia, että ennen peliä hän saikipulääkkeen annoksen. Lääkärit olivat monesti ottelusarjan aikana neuvoneetManuelia jättää jalkapalloilu joksikin aikaa, mutta klubin johto kielsiManuelin kuuntelemasta heitä.

Huonompia Aikoja

Botafogon johtooli niin epätyytyväinen Garrinchan vammoihin ja hänen palkankorotukseen, ettäpäätti erottaa hänet. Sitä ei kuitenkaan pystytty tekemään ihan noin vaan,sillä Garrincha oli jo silloin toiselta nimeltään Kansan riemu, joten klubimaksoi lehdistölle useammasta artikkelista, joissa valitettiin Garrinchanhuonosta kunnosta ja iästä. Seuraavassa klubissa Garrincha vietti vain vuodenja lähti kotiin Rio de Janeiroon. Sopimus oli rikottu ja Manuel tuomittiinpelikieltoon kahdeksi vuodeksi.

Ikävä Uran Päättyminen

 Garrincha pelasipienissä joukkueissa pienillä stadioneilla. Hän sai pienen sopimuksen Flamengonkanssa ja laihdutti sopimusehtojen mukaan, mutta lähti klubista kaksi kuukauttaennen sopimuksen loppupäivää. Samoina aikoina hän teki auto-onnettomuuden:Garrincha oli ratissa humalassa, auto törmäsi kuorma-autoon ja hänen vaimonsaäiti kuoli. Garrincha sai kaksi vuotta ehdollista vankeutta rangaistukseksi jamasentui. Hän joi entistä enemmän ja yritti tehdä itsemurhan.Parin kuukaudenpäästä Garrincha muutti vaimonsa kanssa Eurooppaan ja asui siellä Italiassa,Mallorcalla ja Ranskassa. Manuel pelasi yliopistojen ja tehtaiden joukkueissaja palasi Brasiliaan vuonna 1971, missä jatkoi pelaamista pienissäkyläjoukkueissa ja joi treenien ja otteluiden jälkeen joukkuetovereidensakanssa. Vuoden päästä he erosivat vaimonsa kanssa kotiväkivallan takia. Elzasynnytti lapsen, jolle antoi isän nimen, mutta Manuel Junior menehtyi10-vuotiaana auto-onnettomuudessa.

Jäähyväiset

18. joulukuuta1973 oli Garrinchan viimeinen ottelu, jossa Brasilia pelasi FIFA-joukkuettavastaan. Stadionilla oli 131 555 katsojaa. Garrinchalle annetun jäähyväisvihellyksenjälkeen kyyneleet valuivat kasvojaan pitkin. Kaikki tästä pelistä tienattu rahaoli lahjoitettu Garrinchalle, mikä salli hänelle maksaa velkansa pois,järjestää lastensa opiskelut, ostaa omakotitalo ja auto, asunnot tyttärilleenja puolet siitä ravintolasta, jossa lauloi hänen puolisonsa Elza.

Jäähyväiset

Garrincha meni naimisiin kolmannen kerran, joi koko ajan ja kuoli vuonna 1983 sairaalassa. Yritykset lopettaa alkoholiongelmat olivat kaikki epäonnistuneita, ja Garrincha ehti elää vain 49 vuotta. Jäähyväiset järjestettiin sen ajan maailman suurimmalla Maracana-stadionilla ja arkku oli kääritty Botafogon ja Brasilian lippuihin. Jäähyväisiin osallistui 300 tuhatta ihmistä, mutta siellä ei ollut ketään niistä, joiden kanssa Garrincha tuli kaksi kertaa maailman mestariksi.