PELÉN JOUKKUEEN ERIKOINEN OSA 1

Lähettänyt

Vuonna1933 syntynyt brasilialainen jalkapalloilija oli syntyessään Manuel Franciscodos Santos, mutta hänen tunnetaan paljon laajemmin nimellä Garrincha.

Hänen pelitaitoasetetaan usein samalle tasolle Pelén pelitaidon kanssa, ja vaikka hän kuoliniin varhaisin – 49-vuotiaana – hänet muistetaan Kansan riemuna jaKoukkujalkaisena enkelinä. Garrinchan joukkue on ollut Botafogo,jossa hän pelasi melkein koko uransa aikana, ja sen lisäksi hän pelasiBrasilian maajoukkueen kanssa jalkapallon MM-kisoissa, missä sai parhaanbrasilialaisen pelaajan tittelin vuosina 1958 ja 1962.Jalkapallotoimittajatkin valitsivat Garrinchan samaan joukkueeseen Pelénkanssa: kyse on vuosisadan joukkueesta, joka koostuu 11 pelaajasta. Hänettunnetaan huippuhyökkääjänä ja myös loistavana harhauttelijana, jonkahämäystaktiikasta on jopa valitettu ja useamman kerran.

Perhe Ja Lempinimi

 Garrincha syntyierittäin köyhässä perheessä pienessä kylässä lähellä Rio-de-Janeiroa, jalääkärit toivoivat, että hän pystyisi edes kävelemään: toinen jaloistaan olikuusi senttiä lyhyempi kuin toinen. Ongelmia oli myös selkärangan kanssaeivätkä useat leikkaukset auttaneet, joten poika jäi sellaiseksi kuinsyntyikin. Silloin kukaan ei osannut ennustaa, että Garrincha kasvaajalkapallon ammattilaispelaajaksi ja tulee juoksemaan maailman parhaitajalkapalloilijoita nopeammin.Perhetilanne olihuono. Manuelin pikkusisko ja -veli kuolivat sairauksiin ja nälkään, ja pojanpiti aina auttaa vanhempia tekemällä töitä heidän kanssaan: hän keräsi metsässähedelmiä ja myi niitä torilla. Jatkuvan rahapulan takia Garrincha kävi kouluavain neljä vuotta ja nekin huonosti, ja hänen sekä luku- että kirjoitustaitojäivät erittäin heikoiksi. Lempinimen Garrincha hän on saanut isosiskoltaanTeresalta, joka sanoi kerran, että Manuel jäljittää saalistamansa pikkulintujenäänet niin hyvin, että hänestä itsestäänkin tulee kohta garrincha – ja nimitarttui poikaan jo 4-vuotiaana.

Köyhästä Kylästä Urheilun Maailmaan

Garrincha menitekstiilitehtaalle töihin 14-vuotiaana. Työpäivän jälkeen hän pelasi jalkapalloatehtaan harrastajajoukkueessa Pao Grandessa ja menestyi niin hyvin, että kunhänet irtisanottiin tehtaalta laiskuuden takia, joukkueen kapteeni pyysitehtaan pomoa ottaa poika takaisin. Manuelin täytettyä 16 vuotta, hän alkoipelaamisen aikuisessa joukkueessa. Hän oli lyhyt pituudeltaan, ei pitänytselkäänsä suorassa ja kumpikin jalka oli hieman kallistunut vasemmalle.Osittain juuri hänen ulkonäkö oli vaikuttanut Garrinchan uran vaikeaan alkuun:Flamengo ja Flumenense eivät halunneet häntä köyhyyden ja fyysisten puutteidentakia, Vasco da Gamalle ei sopinut bootsien puuttuminen, ja tällaisiatilanteita oli useampi.

Köyhästä Kylästä Urheilun Maailmaan

Epäonnistuneidenyritysten jälkeen onni oli kuitenkin lähtenyt hymyilemään Garrinchalle.Sattumalta Pao Grandeen saapui yksi Botafogon pelaajista ja näki Garrinchanpelityylin, minkä jälkeen pyysi joukkueensa valmentajaa järjestää Garrinchallemahdollisuus näyttää pelinsä. Valmentaja ei kuitenkaan ollut tarpeeksikiinnostunut asiasta ja koepelissä sijoitti Garrinchan vastustajaksi Brasilianmaajoukkueen puolustajan Nilton Santosin, joka on silloin ollut maanparhaita jalkapalloilijoita. Sillä olisi ehkä ollut merkitystä, jos Garrinchaolisi tuntenut Santosin ja hermostuisi, mutta kun hän ei vaan sattunuttuntemaan… Botafogonpelaajat naureskelivat itsekseen kierojalkaiselle tyypille ja odottivat, kunneshän mokaa. Yllättäen, poika oli kiertänyt ja hämännyt Santosin niin, että pallomeni tämän jalkojen välistä ja Santos kaatui. Garrincha toisti saman tempunvielä kaksi kertaa, ja Nilton oli sanonut valmentajalle: ”Jos tämä jätkä meneepelaamaan toiseen klubiin, en pysty enää nukkumaan rauhassa. Mutta jos hän jäämeidän joukkueeseen, muiden klubien puolustajien yöunet tulevat kärsimään.”Muutaman viikon kuluttua sen jälkeen Manuel lopetti työsuhteensatekstiilitehtaaseen ja keskittyi jalkapalloiluun.