PORTUGALIN MUSTA PANTTERI

Lähettänyt

Eusébio syntyivuonna 1942 Mosambikissa, joka oli Portugalin siirtomaa ja jonka virallinennimi oli Portugalin Itä-Afrikka.

Hänen isänsä oli valkoihoinen ja hänenperheessä oli yhdeksän lasta, joista neljäs on ensimmäinen afrikkalainen, jokaonnistui valloittamaan jalkapallon maailman. Perhe oli erittäin köyhä varsinkinsen jälkeen, kun Eusébion isä kuoli. Ainoaksi vaihtoehdoksi päästä normaaliinmaailmaan Eusébio näki jalkapallouran.

Uskomattomia Vääntöjä

Eusébio aloitti Sportingde Lourenço Marques -klubin juniorijoukkueessa Mosambikissa, mutta 15 vuodeniässä siirtyi jo pelaamaan varsinaiseen joukkueeseen. Hän kiinni huomiotaitseensä heti, kun neljän vuoden aikana onnistui tekemään 77 maalia vain 42ottelussa, ja siirtyi BenficaanLissaboniin. Se, minkä takia hän päätyi toiseen klubiin eikä omaanSportingiinsa, selitetään maailmassa näin: Benfican johto oli jo alusta astitietoinen pojan jalkapallolahjakkuudesta ja selvitti hänen lennon tulopäivän ja-ajan, kun hän oli menossa näyttäytymään Sportingille. Benfica kaappasi hänetheti lentokentältä ja piti piilossa siihen saakka, kunnes kaikki paperit olihoidettuna.

Uskomattomia Vääntöjä

Pojalla ei ollutongelmia sopeutumisessa uuteen joukkueeseen, sillä siellä puhuttiin samaakieltä ja Benficassa oli muitakin mosambikilaisia pelaajia, jotka juuri ennenEusébion tuloa onnistuivat voittamaan sen ajan mestarin Realin. Kun Benficapelasi Santosia vastaan, jossa pelasi Pelé, Eusébio oli varapelaajana. Hänpääsi kuitenkin kentälle ja teki kolme maalia, minkä jälkeen tuli ensinBenfican varsinaiseksi jäseneksi ja pian sen jälkeen myös sen kapteeniksi. Hänpysyi Benficassa 1970-luvun loppuun. Vuonna 1962Amsterdamissa pelasivat Benfica ja Real. Realin tiimi pelasi erittäintaitavasti ja tilanne oli 3:3, mutta 20-vuotias Eusébio teki ratkaisevantempun: onnistui tekemään maalin rangaistuspotkulla ja teki vielä yhden maalinpelissä, ja Benfica voitti 5:5 sekä Euroopan mestaruuden. Tässä mainittakoon,että se on ollut Eusébion ainoa menestys UEFAssa ja tähän päivään mennessäBenfican viimeinen. Mielenkiintoista on tuon ajan Benficanvalmentajan kirous: heti tämän matsin jälkeen hän pyysipalkankorotusta, mutta ei saanut sitä, ja lähti klubista sanomalla, ettäBenfica ei voita Euroopassa mitään seuraavan sadan vuoden aikana. Vuonna 1990Benfica pääsi Champions Cupin finaaliin saakka ja Eusébio jopa lensi Wieniinvalmentajan haudalle rukoilemaan kirouksen päättymistä, mutta se ei auttanut.

Saavutuksia

Monen hyvänjoukkuesuorituksen lisäksi Eusébio on saanut useita henkilökohtaisiapalkintoja, joista yksi on ollut Kultainen pallo vuonna 1965. Hänen ollessaensimmäinen ammattilaispelaaja Afrikasta, toimittajat keksivät hänelle vaikkamitä nimityksiä: musta pantteri, Mosambikin helmi, musta helmi ja niinedelleen. 33 vuoden iässä Eusébio päätti uransa Benficassa 467 maalilla 445 ottelussaja pelasi sen jälkeen vielä kolme vuotta vaihtaen klubeja kuin sukkia: yhteensäseitsemän. Hän lopetti klubiuransa Pohjois-Amerikassa.Portugalinmaajoukkueessa Eusébiolla on ollut iso merkitys vuoden 1966 MM karsinnoissa.Hän teki seitsemän maalia joukkueen yhdeksästä ja Portugali pääsi mukaankilpailemaan maailman mestaruudesta. Puolivälierässä Portugali pelasiPohjois-Koreaa vastaan, ja Eusébio onnistui kääntämään pisteet Korean johdosta3:0 Portugalin voittoon 5:3 tekemällä kaksi onnistunutta rangaistuspotkua jakaksi maalia pelissä. Viides maali oli toisen pelaajan tekemä.

Saavutuksia

Monen hyvänjoukkuesuorituksen lisäksi Eusébio on saanut useita henkilökohtaisiapalkintoja, joista yksi on ollut Kultainen pallo vuonna 1965. Hänen ollessaensimmäinen ammattilaispelaaja Afrikasta, toimittajat keksivät hänelle vaikkamitä nimityksiä: musta pantteri, Mosambikin helmi, musta helmi ja niinedelleen. 33 vuoden iässä Eusébio päätti uransa Benficassa 467 maalilla 445 ottelussaja pelasi sen jälkeen vielä kolme vuotta vaihtaen klubeja kuin sukkia: yhteensäseitsemän. Hän lopetti klubiuransa Pohjois-Amerikassa.Portugalinmaajoukkueessa Eusébiolla on ollut iso merkitys vuoden 1966 MM karsinnoissa.Hän teki seitsemän maalia joukkueen yhdeksästä ja Portugali pääsi mukaankilpailemaan maailman mestaruudesta. Puolivälierässä Portugali pelasiPohjois-Koreaa vastaan, ja Eusébio onnistui kääntämään pisteet Korean johdosta3:0 Portugalin voittoon 5:3 tekemällä kaksi onnistunutta rangaistuspotkua jakaksi maalia pelissä. Viides maali oli toisen pelaajan tekemä. Eusébio pelasiPortugalin maajoukkueessa vuoteen 1973 asti. Silloin Portugali pelasiMM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan ja Eusébio sai vamman jo 28. minuutilla jaottelu päättyi tasapeliin. Eusébio pelasi Portugalin maajoukkueessa yhteensä 64ottelua, joissa teki 41 maalia, ja portugalilaiset ovat vieläkin monta erimieltä maan parhaasta pelaajasta: Cristiano Ronaldoei ole vieläkään saanut tällaista titteliään varmaksi, sillä ihmiset muistavatEusébion hyvin. Hän kuoli vuonna 2014, minkä jälkeen Portugalissa oli kolmesurupäivää.