Suomen menestys jalkapallossa

Suomen menestys jalkapallossa

Lähettänyt

Suomihan ei ole ensimmäisenä tunnettu jalkapallosta tai maajoukkueen menestyksestä maailmalla, Suomessa jalkapallon historia yltää kauas. Suomessa pelattiin ensimmäinen jalkapallon maaottelu vuonna 1911 Ruotsia vastaan. Suomi on kuulunut FIFA:n jäsenmaihin jo vuodesta 1908 lähtien, eli todella kauan koska itse liitto on perustettu vuonna 1904.

Suomen palloliitto, joka on perustettu vuonna 1907, on tämä liitto toiminut suomalaisen jalkapallon ylläpitämisessä ja tukemisessa jo yli sata vuotta. Liittoon kuuluu tällä hetkellä yli tuhat jalkapallo seuraa ja sekä reilusti yli satatuhatta rekisteröityä pelaajaa. Suomessa arvioidaan olevan jopa yli puoli miljoonaa jalkapallon harrastajaa! Jalkapallohan on yksi suomalaisten suosituimmista lajeista. Maastamme on ponnistanut useita ulkomaille pelaajaksi hyväksyttyjä jalkapalloilijoita. Vaikka suomalaiset ovatkin innostuneempia muista lajeista, se ei silti tarkoita, etteivätkö jalkapalloilijat pärjäisi kisoissa. Katsotaan seuraavaksi, kuinka suuri asia jalkapallo on Suomelle ja miten sen pelaajat ovat pärjänneet maailmalla. Tämä onkin erittäin kiinnostava aihe, sillä se elää ja muuttuu koko ajan. Joka vuosi järjestetään uusia kisoja, joihin myös suomalaiset pääsevät mukaan. Eli vaikka et olisikaan suurin fani, on silti hyvä tietää, miten Suomi pärjää.

Suomalainen jalkapallo kärsi monta vuosikymmentä. Se jäi paljolti muiden lajien, kuten pesäpallon varjoon eikä lajia pelattu ammattimaisesti kuin muutaman ottelun vuodessa. Vaikuttavia tekijöitä oli rahoitus, valmentajien ja tilojen vaikea löytäminen. Noin 1960-luvulla Suomen maajoukkue pystyi hieman parantamaan omaa menestystään voittamalla Pohjoismaiden mestaruudet pari kertaa. Jos mennään vuoteen 1970 SM-liigan pelaajat olivat jalkapallon suhteen amatöörejä, ja monet joukkueet joutuivatkin talousongelmiin. Ulkomailta palkattuja vahvistuksia palkattiin ensimmäisen kerran 70 -luvulla, kun taas useampi suomalaisista pääsi pelaamaan ammattilaiseksi ulkomaisiin joukkueisiin.

Suomen jalkapallomaajoukkue (Huuhkajat), osallistui ensimmäisen kerran MM-kisojen karsintaan jo vuonna 1938 ja EM-karsintoihin vuonna 1968. Maajoukkue ei yrityksistä huolimatta ole selvinnyt yksienkään arvokisojen lopputurnaukseen. Suomi ei ole myöskään isännöinyt jalkapallon arvokisoja. Suomen taso jalkapallossa on noussut pikku hiljaa alkuvuosista. Vuonna 1980- luvulla Suomi oli yksi Euroopan heikoimpia jalkapallomaita. Suomi on ollut muutaman pisteen päästä EM- ja MM-kisapaikasta ja näyttänyt useissa kansainvälisissä peleissä laadukasta jalkapalloa maailman parhaimmistoa vastaan.

Menestyneimpiä suomalaisia jalkapalloilijoita, joita tiedämme

Menestyneimpiä suomalaisia jalkapalloilijoita, joita tiedämme

Aulis Rytkönen, hän oli suomalaisista pelaajista ensimmäinen, joka on päässyt ammatikseen pelaamaan ulkomaille. Aulis pelasi Toulousessa Toulouse FC-joukkueessa, joka sijaitsee Ranskassa, jopa kahdeksan pitkän vuoden ajan. Suomen jalkapalloilijan titteli on annettu hänelle jopa kolmesti.

Jussi Jääskeläinen oli maalivahti, joka oli osana Suomen VPS-joukkuetta ja lopulta lähti pelaamaan englantilaiseen Boltoniin, jossa viihtyi 15 vuotta. Jussi nimettiin Suomessa vuoden palloilijaksi vuoden 2007 aikana ja hän sai myös Kultainen hanska -maininnan tänä samana vuonna.

Kaikkihan tuntevat menestyneimmän suomalaisen jalkapalloilijan Jari Litmasen. Parhaimman saavutuksen Litmanen sai pelatessaan hollantilaisessa Ajaxissa ja voittaessaan Mestarien liigan vuonna 1995. Lisäksi hän voitti monta kertaa seuratasolla UEFA Cupin ja UEFA Super Cupin. Litmanen on valittu vuoden urheilijaksi Suomessa vuonna 1993 ja yhdeksän kertaa vuoden jalkapalloilijaksi. Litmanen lopetti uransa vuonna 2011. Jalkapallotähdestä on veistetty oma patsas, joka sijaitsee Lahden Kisapuistossa ja onhan Litmanen päässyt vuonna 1995 suomailaiseen postimerkkiin.

Toinen tunnettu nimi on Sami Hyypiä, joka on aloittanut peliuransa 90 -luvulla. Uransa suurimman menestyksen hän saavutti englantilaisessa Liverpoolin joukkueessa vuonna 2005 kun joukkue voitti Mestarien liigan. Sami on valittu myös yhdeksän kertaa vuoden jalkapalloilijaksi ja viimeisin kunniaosoitus on vuonna 2011 myönnetty nimitys veikkausliigan legendaksi. Kaikki nämä jalkapalloilijat ovat siis Suomen mittakaavassa erittäin menestyneitä ja hyviä. Vaikka Suomi ei siis ole pärjännyt muita maita vastaan kovin suurella menestyksellä, meillä on silti monia pelaajia, joista voimme olla ylpeitä.